Публикации


 

Инфрачервено излъчване

Дълговълнови инфрачервени лъчи – лъчите на живота

Какви заболявания лекуват инфрачервените лъчи

Светлинна терапия с инфрачервени лъчи. Нагревки с инфрачервена лампа и лечение на болести.

Процедури с инфрачервена светлина в спорта

SPA, релакс и антистрес

Тест за сигурност на отоплително фолио HEAT PLUS

Презентация на производителя на HEAT PLUS

Монтаж на отоплително фолио HEAT PLUS

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Всеки от нас се интересува много от въпроса доколко е безопасно инфрачервено излъчване за организма на човека. За това, че инфрачервените лъчи не са вредни, можем да се доверим на санитарно – епидемиологическите заключения на Европейския съюз под надзора на комисията за защита на потребителите и правата на човека.

Всеки от нас се интересува какво е въздействието на инфрачервено излъчване и доколко то е безопасно за нас.

Инфрачервено излъчване или топлото лъчение е вид разпространение на топлината и нагледно можем да го сравним с топлината, която усещаме от горяща печка, от слънцето или от парното на централното отопление. В днешно време инфрачервено излъчване намира все по-широко приложение в медицината (стоматология, хирургия, инфрачервени лечебни сауни …)

Инфрачервените лъчи играят важна роля за топлообмена. Ефекта на топлинното въздействие зависи от плътността на потока, продължителност на въздействие, зони на въздействие, дължина на вълната – от нея зависи дълбочината на проникване в човешкото тяло. Колкото е по-висока температурата на тялото , толкова е по-висока честотата на инфрачервените лъчи. Когато човек седи пред топлинен излъчвател (рефлектор), неговото тяло се нагрява и той започва да излъчва, ако той само се нагрява, без да излъчва – ще прегрее и ще получи топлинен удар.

Ние постоянно се полагаме на действието на инфрачервените лъчи. Това са всички нагревателни уреди, които човек използва всекидневно в живота си и нашия организъм сам контролира различните ситуации.

Първо биологическото въздействието на инфрачервените лъчи е било изследвано по отношение на микрокултури (клетки, тъкани) на растения и животни.  В повечето случай се ускорява развитието на микрофлората. В животните и хората се активизирал кръвотока и се ускорил процеса на обмяна на веществата. Било доказано, че инфрачервените лъчи оказват едновременно изключително оздравително, противовъзпалително, стимулиращо и възстановително действие. Изследванията на учените доказаха , че най-полезно въздействие за човека има дълговълновите инфрачервено излъчване и особено тези лъчи с дължина на вълната 5-15 мкм, наречени „Лъчи на живота“. В този диапазон именно е и излъчването от човека. Затова всеки продукт, използващ или произвеждащ дълговълново инфрачервено излъчване може да се използва за здравето на човека и има два вида позитивно въздействие :

Първият вид е свързан с общо укрепващо въздействие на тялото и в резултат се намалява заболеваемостта и стареенето на организма.

Помага на нашият организъм да предотврати или да се справи с повечето известни вирусни атаки, основан на естественото съпротивление на организма срещу тях чрез засилване на имунитета. По своему това се явява форма на природна терапия различна от лекарствената и хирургическата. Затова тя може да се прилага както за домашно ползване, така и при различни оздравителни центрове като се използва дълговълновото Инфрачервено излъчване, способно да оказва пряко терапевтично действие.

Вторият вид на позитивното инфрачервено излъчване се състои в директно лечение на обща отпадналост и болести.

През 1894г. Келог въвел електрическите лампи с нажежаема жичка в терапията, т.е било открито въздействието  на Инфрачервените лъчи върху организма и започнало широко приложение на метода върху много заболявания – на лимфната система, стави, белодробни заболявания, бъбречни и чернодробни заболявания, в стомашната област. С тези лампи започнали да лекуват и неврологични заболявания ( неврити, мигрени..), кожни заболявания ( абсцеси, екземи, повърхностни възпаления…), травматологични увреди ( ишиас, лумбаго, …).

По-късно беше разработено различно медицинско оборудване на основата на Дълговълновото Инфрачервено излъчване като : инфрачервени сауни, различни лампи, матраци, вибромасажори и др.

Изследванията на тема „Дълговълновото инфрачервено излъчване и въздействието му върху човешкото тяло“ са проведени в медицински лаборатории на Япония, САЩ, Русия, Китай и потвърдиха терапевтичното въздействие върху човека в следните области:

Терапевтично действие:  Подобрява състоянието на мускулатурата и тъканите. Въздейства при разтежения на сухожилия, свръзки и мускули, освен това проникването на лъчението в дълбочина се препоръчва да се използва от спортисти, за да се избегнат травми.

Проникването на лъчението сваля напрежението от претовареността на деня и помага при неврологично заболяване като ишиаса

Срещу мускулни спазми – намалява болката когато се е случила, а редовното използване на лъчение предотвратява по-нататъшното появяване.

Подобрява кръвообращението:

– Подобрява кръвообращението. Инфрачервените лъчи увеличават кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението, особено в периферните области. Така увеличава циркулацията на кръв в тъканите.

– Инфрачервена топлина спомага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, което от своя страна, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, коронарна артериална болест, …), и също допринася за нормализиране на кръвно налягане. Като допълнителен ефект може да се отбележи, че стената на съдовете става по-гъвкава и подвижна, което води до подобряване на микроциркулацията.

Противовъзпалителни и обезболяващи ефекти:

– Ускорява регенерацията : активира възстановителните процеси при възпаление, ускорява зарастването на рани и венозни язви.

– Инфрачервените лъчи подобряват кръвообращението и имат обезболяващ ефект. При операция извършена под инфрачервена светлина има някой предимства : по–добре поносима следоперативна болка, по–бързо възстановяване на клетките. Освен това, инфрачервените лъчи не позволяват вътрешно охлаждане в случаите на открита коремна кухина. Практиката показва, че това намалява вероятността от операционен шок и неговите последици.

– Използване на инфрачервените лъчи при пациенти с изгаряния. Създава условия за премахване на некрозата. След пластичната операция намалява треската, анемията и честите усложнения. Предотвратява развитието на вътрешно биологични инфекции.

– Антицелулитен ефект : активиране на кръвообращението в кожата под влияние на проникващо инфрачервено излъчване, което води до разширяване и прочистване на порите, а мъртвите клетки се отстраняват, кожата става гладка и еластична. Налице е прочистване без да е необходимо козметични процедури, подобрява тена, бръчките. Кожата изглежда по-свежа и по-млада. Ефектът на „портокалова кора“, известен като целулит, който е толкова досаден и води до забележими козметични проблеми, отделяйки слоевете под кожата. Целулитът се състои от вода, мазнини и метаболитни продукти от организма, при дълбоко проникване на инфрачервена топлина помага да се раздели целулита и отдели под формата на пот. Така че, инфрачервена облъчване е идеалното допълнение към всяка антицелулитна програма.

–  Инфрачервени лечения за спортисти : заради своя уникален ефекти върху процедурите на човешкото тяло. Инфрачервените лъчи са от съществено значение за подготовката на спортистите, процедурата с една сесия инфрачервено излъчване позволява за кратко време в големи количества продукция от мускулите на млечна киселина, натрупани по време на тренировката. Бързо изчезва ефекта „мускулна треска“, активно понасяне на тялото на токсини, без използването на медикаменти.

Психологическо действие.

– Заедно с терапевтичния ефект на инфрачервено излъчване върху човешкото тяло, е необходимо да се подчертае и психологическия ефект. Обикновено на този фактор при описанието на инфрачервените процедури е отделено малко внимание, обаче за предотвратяване на заболявания, той играе важна роля. Човешкото тяло е принудено да мобилизира своите ресурси, за да повлияе на външната среда, така че след посещението на процедури в сауната или вани, ние се чувстваме уморени. Точно обратното на това е инфрачервената процедура например в инфрачервена сауна – мека атмосфера, която оказва благоприятно влияние върху психологическото състояние на човека, тя облекчава стреса, създава усещане за спокойствие и комфорт на тялото, приятно чувство на удоволствие, което в крайна сметка също има профилактичен и лечебен ефект върху организма като цяло, благодарение на инфрачервеното отопление. Дължината на вълната на инфрачервените лъчи е 5-14 микрона и това оказва уникален  благоприятен ефект върху човешкото тяло като цяло, тъй като този спектър на инфрачервено излъчване съответства на излъчването на човешкото тяло. Следователно, можете да получите голямо удоволствие, създавайки микроклимат в къщата с помощта на отопление HEAT PLUS и ще получите уют, топлина и комфорт.

За положителният ефект на инфрачервеното излъчване може да се напише много. Затова инфрачервените лъчи са в основата при изработването на медицински изделия и нагреватели. Това е едно добро и безопасно допълнение към модерните оздравителни процедури. Надяваме се, че магическата сила на инфрачервена топлина ще ви донесе здраве и дълголетие!

                                                                                                                                                                                                                                              /източник : HeatLife/